Význam orechov a semienok v zdravej strave

Význam orechov a semienok v zdravej strave

Význam orechov a semienok v zdravej strave

Orechy a semienka sú neoddeliteľnou súčasťou zdravej stravy a majú obrovský dopad na celkové zdravie organizmu. V modernej dobe, keď ľudia čoraz viac hľadajú prírodné zdroje energie a výživy, orechy a semienka predstavujú ideálnu voľbu. V tomto článku sa pozrieme na ich význam, výhody a na to, ako ich správne začleniť do svojho jedálnička.

1. Vysoký obsah bielkovín

Jednou z hlavných výhod orechov a semienok je ich vysoký obsah bielkovín. Napríklad, len 30 gramov vlašských orechov obsahuje približne 7 gramov bielkovín. Bielkoviny sú esenciálnymi stavebnými kameňmi tela, ktoré podporujú rast svalovej hmoty a regeneráciu buniek.

2. Zdroj zdravých tukov

Väčšina orechov a semienok je bohatá na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré majú pozitívny vplyv na srdce. Odborníci často odporúčajú zahrnúť orechy, ako sú mandle, vlašské orechy alebo ľanové semienka do stravy kvôli ich obsahu omega-3 mastných kyselín.

3. Vláknina pre trávenie

Orechy a semienka sú výborným zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie a môže pomôcť pri prevencii zápchy. Vláknina tiež pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a môže znižovať riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení.

 

4. Vitamíny a minerály

Orechy a semienka sú skvostné sklady vitamínov a minerálov. Obsahujú vitamíny E, B skupiny, draslík, horčík, železo, zinok a mnoho ďalších esenciálnych látok pre naše telo.

5. Antioxidanty

Antioxidanty sú látky, ktoré bojujú proti voľným radikálom v tele, čím znižujú riziko vzniku chronických ochorení. Orechy, najmä vlašské, sú významným zdrojom týchto látok.

6. Podpora mozgu

Niektoré výskumy naznačujú, že pravidelná konzumácia orechov môže zlepšiť kognitívne funkcie a znižovať riziko degeneratívnych ochorení mozgu.

7. Váha a diéta

Napriek tomu, že orechy a semienka sú kaloricky bohaté, môžu byť efektívnym nástrojom pri kontrole váhy. Vysoký obsah bielkovín a vlákniny môže zvyšovať pocit sýtosti a znižovať príjem kalórií v priebehu dňa.

Ako začleniť orechy a semienka do stravy?

  • Raňajky: Pridajte hrsť orechov alebo semienok do jogurtu, smoothie alebo ovsenej kaše.
  • Olovranty a večere: Semienka, ako sú ľanové alebo chia, môžete pridať do šalátov, polievok alebo pečiva.
  • Desiata alebo večerná maškrta: Hrsť orechov je skvelou voľbou, keď potrebujete rýchly a zdravý snack.
  • Varenie a pečenie: Orechy môžete pridať do rôznych pokrmov, či už sladkých alebo slaných.

Zhrnutie

Orechy a semienka sú výživovo bohaté a mali by byť neoddeliteľnou súčasťou každého jedálnička. Ponúkajú široké spektrum zdravotných výhod, od podpory srdcovo-cievneho systému až po zlepšenie kognitívnych funkcií. Pri ich pravidelnej konzumácii však dbajte na mieru, pretože sú kaloricky bohaté. Vždy sa snažte vyberať nesolené a nepražené varianty, aby ste získali čo najviac z ich výživových hodnôt.

 

 

 

 

 

Zdroj obrázkov: Pinterest.com

Späť na blog